Translate:

Zpey Zalt

Din nye favorit stang til kysten

Mangler du en ny stang til kysten så se lige her...

Test setuppet

  • Stang: Zpey Zalt 9’ #7
  • Hjul: Zpey Epsilon 5-7
  • Skydeline: Zpey Fusion
  • Skydehoved: Zpey Unique II (18g - #8)

Udseende og kvalitet

Når man ser på stængers udseende nu til dags syntes jeg designet bevæger sig i to generelle retninger. Enten er det en traditionelt udseende stang, eller en moderne udseende stang.

De traditionelle stænger har gerne indsætninger i hjulsædet lavet af træ, bambus eller andet naturmateriale. Klingerne er gerne grønne, brune eller en anden afdæmpet farve. Jeg forestiller mig sådan lidt en ældre engelsk herre listende ved en lille bæk i hans gamle fiskevest på udkig efter en bækørred eller to. Jeg tænker, at det er sådan en type stang han bruger.

I den anden grøft finder man de lidt mere ”rå” og moderne stænger. Disse stænger har et mere rå udseende og benytter ikke nødvendigvis så mange naturmaterialer – som træ indsatser er – men har mere fokus på de rene linjer i designet og effektivitet. De er designet sådan at man ikke er i tvivl om hvad den her stang er bygge til – nemlig at fiske! Alt der er på stangen har et formål, alt der ikke har et formål er skåret væk.

Zpey Zalt hører til i den sidste kategori.

Hjulsæde og bundI bunden finder vi en relativ stor gummi fightbutt der afløses af et ret langt hjulsæde i mat sort aluminium med ”Zpey” logoet påtrykt - med gode kraftige spænderinge. Det lange hjulsæde gør også at stangen kommer 4-5 cm længere væk fra kroppen når man stripper linen ind. Det lyder som en lille ubetydelig ting, men det ændre faktisk vinklen på underarmen en del.

Prøv at lav et ”V” med din højre arm – og så flyt hånden 4-5 cm frem. Det er forskellen, og det er til at mærke – jeg syntes det er mere behageligt jo mindre bøjning der er i armen.

Håndtaget


Selve håndtaget er et full wells håndtag i Portugisisk 1. grade kork. De sidste 2 stænger jeg har købt har begge haft Portugisisk 1. grade kork – og begge har været ”træls” i kvaliteten. Der er meget fylder i korken og det falder ret hurtigt ud, så der efterlades revner hist og her.

Men - det er svært at skælde Zpey ud for dette da jeg har oplevet det på mange forskellige stænger. Jeg har dog ladet mig fortælle af Zpey at de vil sikre sig at kvaliteten lever op til deres krav frem over – stangen jeg lånte var en af de første stænger de fik hjem for at teste kvaliteten.

KlingenWow. Udseende er en subjektiv ting, men det her er lige en klinge efter min smag. Jeg er helt vild med det ”tema” klingen har. ”Gunsmoke” grå med sorte beviklinger til øjn monteringerne. Og i sektions samlingerne de samme sorte beviklinger – bare lige med 3 omgange kobbertråd. Simpelt, råt effektivt. Lige som den mørkebrune klinge og bambus indsæt i hjulholderen passede godt til den lille bæk, så syntes jeg at temaet for kystfiskeri er ”afdæk noget vand og vær effektiv”. Det afspejler klingen og hele stangens udseende.

Klingen er opbygget i 40-tons koreansk grafit. Det er den samme grafit Zpey bruger i alle deres stænger – så man er sikker på kvaliteten.

Man skal dog være opmærksom på at den ikke er lakeret hele vejen ud (se billedet nedenfor), så klingen er mere modtagelig for skrammer end en klinge der er lakeret hele vejen. Grunden til at Zpey har gjort dette er tydelig: for at spare vægt på klingen.


Vægt

Stangen er oplyst til at veje 110 gram i klasse 7 og 115 gram i klasse 8.
Da vægte på stænger altid afviger lidt på grund af det fylder der er brugt til at opfylde de revner der naturligt er i korken i håndtaget, har jeg vejet stangen på en skydehoved vægt.
Vægten fordeles som følge:

  1. Bund: 82,16 gram
  2. Sektion 1: 19,34 gram
  3. Sektion 2: 10,14 gram
  4. Sektion 3: 4,87 gram

Samlet vægt: 116,51 gram. Jeg test målte lige mine andre stænger og de vejede alle over de angivne mål – så det er helt normalt. Zalt’en har dog en ret let spids i forhold til klassifikationen. Det er i bunden langt størstedelen af vægten ligger. Således vejer det yderste led på Zalt’en mindre end det yderste led på en TFO BVK i klasse 6. Dette led ligger på 5,24 på en BVK og 4,87 på Zalten – i en klasse over BVK’en. Bunden på Zalt’en ligger ca. 20 gram over BVK’en så det er her der skal findes en vægt reduktion, hvis man ønsker en vægt reduktion på Zalt’en.

Det er dog fedt at mærke en 7’er stang der virker let i sammenligning med en klasse 6 stang – og det er fordi det er i bunden alt vægten ligger. Det er behageligt at stå med når man fisker, her er det ”spidsen af stangen” der er tung at stå med hele dagen.

Kasteegenskaber

Kasteegenskaber er det vigtigste ved en stang. Det er jo det man skal bruge den til dag ind og dag ud. Det er også det der er sværest at skrive noget objektivt om. Hvordan kasteoplevelsen er afhænger af utroligt mange ting. Stangen, linen, hjulet, vinden og hvad man definere som ”kasteegenskaber”.

Personligt er det vigtigste for mig hvordan stangen kaster i en fiskesituation. Det er ikke så vigtigt om jeg kan kaste 30 eller 31 meter med stangen. Hvor let stangen er at kaste med og hvor hurtigt man kan ligge et kast 20-30 meter ud er langt vigtigere for mig.


Der findes et bolig program der hedder “Location, location, location”. På samme måde kunne man sige fluefiskeri burde hedde ”Presentation, presentation, presentaion”. Når jeg ser en fisk ringe 25 meter ude, vil jeg kunne ligge linen 2 meter foran den – nemt, hver gang. For at kunne gøre det er der et meget tæt sammenspil mellem line og stang. Med det medfølgende skydehoved på 18 gram er det nemt at tage 2-3 blindkast og ligge linen inden for 1 meter på 25 meters afstand. Fedt. Det er lige sådan en stang skal kaste efter min mening. Jeg vil anslå stangen til at være en ”mellem hurtig aktion progressiv” stang. Nogle af de meget hurtige stænger tillader nærmest ingen fejl i kastet, imens de langsomme stænger nærmest ”slynger line ud”. Denne stang har en aktion så man sagtens kan skyde line hurtigt og kraftigt ud – fx i modvind – men hvis man ikke laver et perfekt dobbelt træk, så falder det hele ikke sammen. Altså en tilgivende stang der er bygget til at fiske med!

Line anbefaling

Jeg må tilstå at jeg normalt fisker med #6 på kysten og overgangen til 18 grams skydehoved på en #7 stang virkede lidt tungt for mig på stangen. Stangens linevægt er anført til 16-18 gram og jeg har prøvet med lidt forskellige liner for at finde den rigtige balance for mig.

16 grams Rio Seatrout Specialist

Denne vægt er ”lige i underkanten” for stangen. Den kan sagtens høvle en masse line ud med denne vægt – men for mig kræver den line jeg prøvede at man fokusere meget på præsentationen – ellers lander fluen ikke altid med udstrakt forfang, specielt hvis man fisker med 16-18 fods forfang (inkl tippet) som jeg gør.

17 grams Lawson Neutral

En god mellem klasse vægt, som nok ville være den vægt jeg fiskede med hver gang hvis jeg skulle vælge en line til stangen. Køb eventuelt en 10.1 meter Zpey line på 18 gram og klip lidt af bunden af. Så har man en line på 9.7 meter (ca.) der ligger på omkring 17 gram. Det ville være den perfekte vægt til både roligt og blæsende vejr og præsentationen af fluen vil være nem og ubesværet.

18 grams Zpey Unique II

Kaster rigtigt godt, men stangens load bliver lidt for tungt for min smag. Den høvler nemt line ud – også rigtigt meget men det hele bliver lidt ”ufølsomt”. Kan anbefales til en blæsende dag, hvor man nemt kan kaste 25-30 meter med 3 blindkast.

Konklusion

Til ca. 3500 kr er stangen placeret i ”mellemklasse prislejet” og konkurrere således prismæssigt med stænger som Guideline LPXe RS V2, TFO BVK og Salmologic Nordic SW. Den kan sagtens konkurrere med disse stænger på performance, ja faktisk stænger på niveauet højere.

Der er meget få stænger der ”ikke virker”, så det jeg syntes man bør se efter når man køber en ny stang er; kan jeg lide den måde den kaster på.
Med Zpey Zalt får man en stang hvor vægten er fokuseret på bunden af stangen. Det betyder en stang der føles let at kaste med fordi spidsen på stangen vejer meget lidt – lettere end en BVK i klasse #6.
Det tiltaler mig meget.

Alle de folk der har prøvet stangen imens jeg har haft den til test har alle været yderst positive over for den. Folk der normalt fisker Scott Meredian stænger syntes at ”den kaster da fint” (Det er Jysk for: Den kaster super godt). Folk jeg har lånt den til der har ældre stænger tager 4-5 kast, og spørger så ”Hva’ koster sådan en?” – så kan man jo selv gætte på hvad det betyder.

Men, denne anmeldelse er jo bare mine observationer og meninger om stangen. Det er jo dig der måske skal kaste med den, så det bedste du kan gøre er at hoppe ned til din lokale grej pusher og prøve stangen.

Hvis du bare må eje den inden for de næste 5 minutter kan du købe den direkte hos Zpey på: www.zpey.dk

Jeg glæder mig til at den kommer i en #6’er – så kan det godt være jeg skal have pungen op af lommen, stangen har allerede bevist den godt kan fange store fisk i mine hænder:Fedt
• Designet
• Udseende på klingen
• Kan ligge line ud, nemt og præcist
• Sjov at fighte fisk på (selv mindre fisk – 35 cm fisk)
• Dansk producent

Kan være bedre
• Kork kvaliteten
• Stærkere overflade på klingen

Skrevet af Kasper Wittrup