Translate:

Sonik SK3

Billige eBay hjul - kan de bruges, holde de, er de det værd?

400 kr for et hjul inkl 3 ekstra spoler - kan det blive for billigt?

Kasette hjul, hvorfor?

Der findes i store træk 3 typer hjul når man skal vælge nyt fluehjul.

  1. Fast spole hjul, hvor hele hjulet er en "samlet ting" og man ikke kan skifte line nemt.
  2. Udskiftelig spole hjul - hvor hjulet kan skilles af i to dele og man derfor kan skifte line nemt.
  3. Kasette hjul, hvor hjulet består af 3 dele.

Hvis man fisker med WF liner er det en stor hjælp, hvis man kan skifte spolen eller kasetten ud på hjulet. Det er nærmest et krav hvis man skal kunne bruge hjulet. Hvor ofte har man ikke stået ved fjorden og set ringende ørreder, for derefter at skifte ens Intermediate line ud med en flydende version. Dette er kun muligt med et spole hjule eller kasette hjul, hvis man benytter en WF line.

Sonik SK3 hjulet

Lad os hurtigt løbe igennem specifikationerne på hjulet.

  • Bremsen kan vendes til højre eller venstrehåndet.
  • Large Arbor design, hvilket minimere line hukommelse.
  • Kasette hjul (3 ekstra spoler medfølger)
  • Die cast aluminium
  • Pastic kasette spole
  • 185 gram (Klasse #7/8)

Ud af posen

Når man får hjulet i hånden for første gang man kan godt mærke at det ikke er top kvalitet. Men på den anden side så er det heller ikke direkte dårlig kvalitet. Det mærkes som et hjul til ca. 500-600 kr. Det kan bruges, men det er ikke sønderligt inponerende. Det er en ubestemt aluminimum lakeret sort, og kasetten er at gennemsigtig plastic, lidt billigt - men det er jo også et billigt hjul.. Måske er det heller ikke et hjul man anskaffer sig fordi det skal være inponerende, måske anskaffer man sig dette hjul fordi det skal bruges?

Kan det bruges?

Det første jeg gjorde da jeg fik fat på hjulet var at spænde bremsen helt til, og så trække i linen. Hjulet kunne faktisk godt holde linen tilbage. Jeg må sige at jeg var overrasket.

Hjulet kører glidende og lydløst, selv ude at man selv eftersmørre. Flot.
Der er heller ikke overløb på hjulet, hvis man trækker line hurtigt af hjulet. Det kommer selvfølgeligt an på hvor løst man sætter bremsen, hvis den kun lige rør ved den flade teflon bremse - så er der overløb. Men hvis bremsen er indstillet til "Put & Take" eller "fjord fiskeri", så er der ikke overløb på bremsen - det er vigtigt.

Kan det holde?

Efter 5-6 ture til kysten med hjulet begyndte en af spændeskiverne der holder bremsen på plads at bøje. Derved kunne bremsen ikke aktiveres - lidt noget øv.
En tur til Silvan fiksede dog dette. Jeg fandt en æske med jern spændeskiver i den rigtige størrelse - de var nærmest lavet til hjulet. Efter jeg fik denns skive skiftet ud kørte hjulet igen upåklageligt. Det skal her siges at jeg i forbindelse med udskiftningen af denne spændeskive fik hele hjulet skilt af og smurt alle dele. Nu kører alle dele glidende, men ikke løst. Hjulet er lidt "tungere" i drift, men det virker mere som kvalitet efter denne udskiftning.

Der hvor hjulet i sidste ende fejlede var i plastic spolerne. Disse er sat fast på metal rammen ved to spilts der låser kasetten fast til hjulet. Disse clips har rykket sig eller udviddet sig. Faktum er at efter ca. 1½ år og ~75 ture til kysten og 20 til Put & take søer har jeg valgt at pensionere hjulet. Hjulet skraber en gang i mellem når de clips der skal holde spolen fast ikke har godt nok fat i spolen - og jeg tør ikke at fiske med hjulet hvis det sekund de gir helt op er når jeg har en 7 kg drømmefisk på.

Er det pengene værd?

Med ca. 100 turer alt i alt med hjulet, muligheden for nemt at skifte WF liner ud vil jeg sige at det er et hjul der er god value for money. Specielt hvis man ikke fisker hele tiden og man bare gerne vil have noget til overkommelige penge, som virker. Hjulet har kostet 5 kr i slid for hver gang jeg er afsted, det er fair nok i min bog.

 

Skrevet af Kasper Wittrup