Translate:

Slickshooter vs Flatshooter

To skydeliner, to producenter - hvilken line er bedst?

Hvad kaster bedst, hvad holder bedst?

For at kunne sammenligne to forskellige skydeliner er det vigtigt man har brugt dem - og i længere tid end bare lige en eftermiddag. Derfor har jeg brugt både Rio's line og den fra Vision i 30-40 ture, hver, inden denne anmeldelse.

På spolerne

Når man står med de forskellige liner i hånden er der to ting man bliver opmærksom på. Der er MEGET line på Visions spole, og Rio's line kommer i 3 forskellige variationer.

Priserne på Rio's liner er den samme uanset hvilken tykkelse man vælger - 199 kr hos Go-fishing ved artiklens publicering (Go-Fishing). Visions line ligger på ca. 230 kr.

MEN, hvor man på Rio's spole får 35 meter, nok til et hjul, får man på Vision 100 meter, nok til 2 hjul. Meter prisen på linerne er altså 5,68 kr/meter for Rio's slickshooter og 2,30 kr/meter for Visions flatshooter. Disse meterpriser skifter selvfølgeligt ved tilbud og generel prisudvikling på linerne.

På Rio's liner skal man også tage stilling til de forskellige tykkelser der findes.
0,56 mm, 0,66 mm eller 0,76 mm i diameter.
Jeg har fisket længe med alle tre liner og i starten blev jeg anbefalet "den orange" line (0,66 mm) der hvor jeg købte min line.
Den vil jeg nok også anbefale, hvis jeg skulle anbefale Rio's line til andre der fisker i fjorden eller på kysten efter havørreder. Det er ikke fordi 0,56 mm (den blå) linen ikke kan holde til de fisk vi kan fange i fjorden - den kan trods alt holde til 11,3 kg, og det burde være nok - det er mere fordi den er for tynd til min smag. Den røde line, på 0,76 mm vil også kunne gå an - men så begynder man at gå på kompromis med den kastedistance man har med linen.

Hvordan kaster linerne?

Ud af æsken skal man huske at strække linerne. Det er lige meget om det er Visions eller Rio's liner. Alle liner skal strækkes ud, ellers slår de knuder på sig selv efter 5 kast.
Når du trækker det line af hjulet du mener du kan kaste, skal du bare lige holde fast i spolen for hver meter og give linen et par ryk, det er nok.

Hvis vi kigger på Rio's liner først, kaster de alle godt.
Det er klart at jo længere man går ned i diameter, jo længere kaster de.
Jeg har fisket mange ture med alle linerne, og min favorit line er klart 0,66 mm linen (den orange), men tæt forfulgt at den blå line (0,56 mm). Jeg syntes personligt at den røde (0,76 mm) line bliver for stiv - det virker som om denne line egner sig bedre som spey eller dobbelthånds line til en elv i Norge.
Hvis man er vant til en WF line vil min klare anbefaling være den orange line. Her får man en god skydeline med en god størrelse som kan smide en god mængde line ud i fjorden. Hvis man gerne vil kaste lidt længere, og er klar på en tyndere line - med dertilhørende problemer i forhold til håndtering - så er den blå bedst.

Med Visions line er valget nemt, der er nemlig ikke noget valg. Vision skriver godt nok på deress hjemmeside at den findes i en 16 kg version og i en 22 kg version - men jeg har kun set 16 kg versionen. De skriver ydermere på deres side at man skal vælge denne line hvis man er klar til at "håndtere linen". At man skal huske at "bremse" linen så ens leader kan blive strukket ud. Det er faktisk rigtigt - den her line bliver bare ved med at flyve ud selvom skydehovedet ikke har mere at gi af. Min præsentation af fluen er blevet meget bedre efter jeg lige lade linen løbe igennem hånden imens den flyver derud af. Med den her skydeline har jeg nok fået 3-5 meter mere på mine kast i forhold til Rio's orange line (som også holder til 16 kg). Vision skriver ikke på deres spole hvor tyk linen er, ej heller på deres hjemmeside, men den føles som om den er ca. 0,60 mm. Altså et sted mellem den blå og den orange line. Et rigtigt godt valg hvis man er klar på at "håndtere sin line".

Holdbarheden

Her adskiller linerne sig virkeligt!

Begge liner kaster godt, forudsat de er strukket ud, i 100-150 kast. Herefter begynder Rio's Slickshooter at halte bagefter.

Efter 150 kast har der været "kludder" på begge liner - det vil der altid komme en gang i mellem. Men selvom man strækker Rio's line ud igen er der ofte et lille "hak" der hvor linen har haft et knæk. Dette betyder at der vil komme kludder igen på det sted efter 10-15 kast. Det er træls at stå med en hel dag. Der kommer oftere knæk jo lavere man kommer ned i diameter, men de er sværere at rette ud jo højere man går op i diameter. Her er den orange igen en gylden middelvej - de kommer ikke så ofte, og mange af de knæk der kommer kan rettes ud igen. Men, på ~80 ture brugte jeg to spoler af den orange line fordi jeg simpelthen blev træt af at der hele tiden gik "kludder" i linen og jeg ikke kunne rette det godt nok ud igen.

Visions er HELT anderledes. Den her line lider af hukommelsestab. Hvis der kommer et knæk på linen efter den har været involveret i et kludder-uheld, så er det bare et par hårde ryk, så er linen næsten helt lige igen. Således har jeg nu haft den samme line på mit hjul i 4 mdr, og der hvor der begynder at være slidtegn er ved at linen er ved at være flosset nogle steder. Den er simpelthen ved at være slidt op af at køre igennem stangøjnene igen og igen og igen og igen...

Hvad skal jeg vælge?

Til å'en, evlen og laksefiskeri med spey eller dobbelthånd: Den røde fra Rio.

Til kyst og fjord er Visions helt sikkert det bedste valg. Den koster det halve, pr meter og så holder den bare meget bedre, og kaster bedre.

 

Skrevet af Kasper Wittrup