Translate:

C&F design CFT 60 trådholder

Gør noget godt for dine fluer – bind dem med kvalitetsværktøj

Hvis du binder dine egne fluer kan det rigtige værktøj gøre forskellen, men skal man altid købe det dyreste?

Jeg har igennem de sidste par år bundet rigtigt mange fluer, og jeg har som følge heraf mange forskellige trådholdere, dubbing nåle, pincetter, finishere osv. En ting man hurtigt finder ud af er at det rigtige værktøj til den rigtige opgave er yderst vigtigt.

Men skal man altid købe det dyreste, for at få det der passer bedst til opgaven?
Svaret må være et klart nej fra min side. Nogle ting klares fint af en ”kina model” til 10 kr, imens andre ting kræver lidt mere kvalitet.

Trådholderen er sådan en lidt sjov ting, hvor det nogle gange er ok med en ”kina model” og andre gange kræver det lidt mere finesse.

I mit daglige fluevikleri bruger jeg således 3 forskellige trådholdere.

 
Helt til højre har vi en ”kina model” til 10 kroner. Selvom den har en keramisk indsats har jeg ofte oplevet at tråden knækker.
Så som bindetråds holder dur den ikke – men som holder til monofil line virker den perfekt.
Og der er ingen grund til at ofre store summer på en holder til monofil line når en holder til 10 kroner gør arbejdet fint.

I midten er der en holder til 30 kroner fra polen. Denne holder var i lang tid min primære holder – og jeg har da også 3 af den. Her er der en keramisk indsats og den knækker ikke tråden. Kan sagtens bruges som ens primære trådholder. Nu bruger jeg den oftest som sekundær trådholder (hvis en flue skal bindes med to forskellige farver bindetråd).

Hvis man gerne vil have luksus versionen af en trådholder har CF design et godt bud med deres CFT 60 holder. Når man tænker trådholder tænker man nok oftest på et værktøj der bruger friktion mellem holderen og spolen til at styre, hvor hårdt man skal trække for at få tråden til at dreje af spolen.
Det virker som oftest fint nok, men det kan blive slidt over tid og det ”hyler” ofte, det kan også blive ustabilt så tråden trækkes af spolen i et ujævnt tempo. Her har CF begået en lille genistreg. Basen af røret tråden løber i er fyldt ud med en form for skum. Denne skum lukker helt sammen om tråden og det er derfor denne skum der bestemmer, hvor hårdt man skal trække for at dreje tråd af spolen.


Om denne skum bliver slidt efter 500 fluer skal jeg ikke kunne sige, men efter de første 50 er den stadigt som ny, så mon ikke det holder.

Ud over denne anderledes måde at styre, hvordan tråden trækkes af spolen er det også en anden følelse man sidder med når man binder med sådanne et stykke værktøj.

Man kan bare mærke det her er kvalitet. Ligesom en gammel bil højest sandsynligt nok skal få dig frem til din destination, så er det altså bare federe at køre i en ny Audi. Det samme gør sig gældende her. Den ”mellemdyre” model til 30 kroner virker – men det er bare federe at sidde med et stykke værktøj der virker.

Skal jeg købe den?

Hvis du gerne vil ofre de små 300 kr det koster at sidde med et godt stykke værktøj imens du binder fluer, så ja. Hvis du hellere vil købe en ekstra pose fjer fra grejpusheren, så nej.

Jeg er glad for min og fortryder ikke at det er den jeg binder med.

Skrevet af Kasper Wittrup