Translate:

Ahrex - Din nye gamle ven

Dansk design til dansk fiskeri

Krogen er den vigtigste ting når du fisker, så den skal bare være i orden - er Ahrex krogen noget værd?

En dag da jeg, som man så ofte er, lige var et smut forbi den lokale grejpusher var hele deres krogvæg lavet om. Nu var der sørme kommet en ny krog på den prominente plads. Ahrex, stod der på pakkerne.

Ekspedienten kom hen og sagde "Den her skal du prøve, det er nogle danske gutter der har designet den specielt til fiskeri efter havørred". Fedt, lad mig prøve sådan en pose eller to.

En ny type krog?

Det mest slående ved Ahrex krogene er, hvor forskellige og hvor genkendelige de er. På billedet nedenfor har jeg lige vist de Ahrex kroge jeg fisker med nu, og deres gamle "modpart".

Man kan godt se at designerne af Ahrex krogene har en forkærlighed for F314 og SW-1 krogen. Og ved du hvad, det har jeg også. Det har hidtil været de kroge jeg primært har fisket med når jeg har fisket reje og kutling imitationer. Så det er super fedt at der er kommet et bud på, hvordan disse kroge kan forbedres...  Derudover har Ahrex så lavet to spændende bud på en "ny reje krog" og på en tangloppe krog.

Forbedret kroge?

Efter lidt snak frem og tilbage med Ahrex drengene, får jeg at vide at de har gået rigtigt meget op i den wire krogene er lavet af. De ved godt at fluer der bliver fisket fra kysten, nogle gange hænger fast i en musling eller to - men at man også kan få en god fisk på. Krogene skal derfor kunne håndtere både tunge træk fra en stor fisk, og at sidde fast i bunden. Det resulterede i en anden hærdning end andre kroge.

Jeg har personligt selv knækket flere F 314 kroge, og hvis man gør det i en fight med en stor fisk er det tilladt som voksen mand at ligge sig i fosterstilling og være ukontaktbar i de næste 45 minutter.

Ahrex kroge er hærdet så de gir sig (eller retter sig ud) før de knækker. Fedt! Specielt F314 krogen er hærdet så hårdt at den nogle gange knækker bare den sidder fast i en musling. Det oplever man ikke med Ahrex krogene.

Jeg fandt den helt store rørtang frem og hev og bukkede i både en F314 og en Ahrex krog. Først et buk denne vej på F314 - så samme buk på Ahrex. Hvilken en gav sig først...

Du får ingen point for at gætte at det var F314 krogen der gav sig først.

Priserne

Alle steder jeg køber grej står Ahrex krogene til 150 kr for 3 pakker. Uanset størrelsen på krogene, og der er altid 18 stk pr pakke.
Det vil sige 54 kroge for 150 kr, eller 2,77 kr pr krog.

Ved F314 krogene har den lokale dem altid på tilbud til 5 pakker for 100 kr. Men der er kun ca. 8 stk i hver pakke.
Det vil sige 40 kroge for 100 kr, eller 2,50 kr pr krog.

Hvis valget står mellem en krog til 2,50 kr som måske knækker hvis den sidder fast i en musling eller en krog til 2,77 kr som er designet specielt til kyst fiskeri af danske kystfiskere - så ved jeg godt hvilken krog jeg vælger.

De specielle kroge

De to nye modeller NS150 og NS172 er sådan nogle kroge som man enten syntes er totalt fede, eller som man slet ikke kan bruge til noget.

NS150'eren tog lidt tilvending fra min side. Rejefluerne skal bindes med lidt mere omhu til størrelse og proportioner. Hvis man kommer fra en F314 hvor man bare kunne pøse dubbing på i en uendelighed fordi kroggabet var 1 cm stort - så er det lidt en omvæltning at komme til en NS150. Når man har lært at beherske sig, så er det en super fed krog der faktisk hjælper med til at fluen får en fed gang i vandet. Se eventuelt bindebeskrivelsen af "Ulven". Her hjælper krogens udformning med til fluens design. Super fedt!

NS172 skal jeg stadigt arbejde lidt med før jeg bliver helt vild med den. Jeg syntes den er lidt for "voldsom" til de tanglopper jeg laver. Men, ligesom NS150 er jeg sikker på at lyset går op for mig på et tidspunkt. De har jo tænkt lidt over hvordan krogene skal laves, gutterne fra Ahrex.Skrevet af Kasper Wittrup